Luchtwachttoren Warfhuizen


20170728

De crowdfunding actie is beëindigd.

Het doel is bereikt: ruim € 10.000,= opgehaald. Dank aan alle gevers. In oktober opent Het Groninger Landschap de toren!


20170221 

Het Groninger Landschap kondigt start restauratie aan.

Goed nieuws: de restauratie start in april. Bekijkhier het complete bericht.


20160512

Toren overgedragen aan Het Groninger Landschap

Vanmiddag is de toren overgedragen aan Het Groninger Landschap. Hiermee is het behoud van de toren voor de toekomst veilig gesteld!

Het Groninger Landschap gaat de toren nu herstellen. Na de restauratie zullen we de toren feestelijk in gebruik nemen. Op deze site zullen we de voortgang blijven melden.


20160424

Architectuur is deze maand het thema van de NRC-fotowedstrijd.Er kan er nu ook gestemd worden op een foto van onze toren. Zou leuk zijn als hij op de achterkant van de NRC komt. Hier kunt u stemmen: http://foto.nrc.nl/ 

20160306

Nieuwsbrief nr. 6 is uit.20151210

        

Luchtwachttoren 701 Warfhuizen op weg gered te worden van de ondergang.

Stichting Luchtwachttoren 701 Warfhuizen en Het Groninger Landschap hebben samen de schouders gezet onder het behoud van Luchtwachttoren 701. Met de toekenning van honderdduizend euro door het Prins Bernhard Cultuurfonds is een groot deel  van de benodigde financiering voor de restauratie binnen.

 

De lokale stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen heeft het initiatief genomen om de slopende achteruitgang van de luchtwachttoren te stoppen, dit in goed overleg met de particuliere eigenaar.

Stichting Het Groninger Landschap heeft zich bereid verklaard om het eigendom van de luchtwachttoren na restauratie over te nemen en garant te staan voor het onderhoud en de openstelling van de toren. Gezamenlijke hebben beide stichtingen zich ingezet om de benodigde middelen bijeen te krijgen en zo snel mogelijk te kunnen starten met restauratie en herbestemming van de luchtwachttoren. Met de toekenning door het Prins Bernhard Fonds komt de restauratie en herbestemming een stuk dichterbij. Voor het totale project is tweehonderdtwintigduizend euro nodig, waarvan nu het grootste gedeelte binnen is. Voor het resterende bedrag gaan beide partijen verder met fondsenwerving. 

Cultuurhistorische betekenis

De Luchtwachttoren '7O1' staat, in overeenstemming met zijn oorspronkelijke doel van militaire waarnemingspost, midden in een wijds landschap. Zijn positie is echter ook in een ander opzicht uniek. Hij staat namelijk aan de rand van het eeuwenoude, al ruim 2.500 jaren agrarische Marne-gebied, net binnen de grens met het Middeleeuwse Half-Ambt, een al even oud agrarisch gebied. 

Het verhaal van de luchtwachttoren

De '7O1' heeft tot medio jaren zestig dienst gedaan om bij een eventueel gewapend conflict met de Sovjet-Unie vroegtijdig vliegtuigen te kunnen spotten die onder het bereik van de radar door zouden vliegen. Vrijwel alle torens zijn door defensie afgesloten en/of gesloopt. 'Toren 7O1' verdient het als historisch militair monument behouden te blijven. Maar niet alleen daarom: hij vormt ook een bijzonder landmark in het wierdenlandschap.

Van de luchtwachttoren resteert op dit moment alleen het casco. De trappen en vloeren zijn ooit uit veiligheidsoverwegingen verwijderd. Het casco is dringend toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Bovendien zal de toren weer in oude staat hersteld worden. Uiteindelijk zal hij waarschijnlijk voor educatieve en toeristische doeleinden toegankelijk zijn. Niet alleen kan men straks inzicht krijgen in hoe de 'torenwachters' destijds hun werk deden, maar ook zal men kunnen zien hoe het eeuwenoude landschap rondom de toren is ontstaan en opgebouwd.

We verwachten dat in 2016 wordt gestart met de restauratiewerkzaamheden.
Online betalen vanaf website is vanaf nu mogelijk
2015/03/26

Op de pagina contact, doneer kunt u nu rechtstreeks doneren. Dat kan bijvoorbeeld met iDeal


Nieuwsbrief 4 is uit
2015/03/25

De nieuwsbrief nummer 4 is uitgekomen. U kunt hem hier lezen. De donateurs krijgen de brief in hun brievenbus.
_______


Door een vervelende storing van onze internet provider is de nieuwshistorie verdwenen. We doen ons uiterste best om hier weer goede informatie te plaatsen. Een selectie van de nieuwsberichtenFilm pagina toegevoegd
2014/10/18 12:02:59
We hebben een pagina met filmpjes toegevoegd. Als eerste publiceren we hier een film van Hans Kuné. Hij interviewt Pek van Andel die de toren jaren geleden aankocht om hem voor de toekomst te behouden.
U kunt het filmpje hier bekijken.
NL Doet 22 maart 2014
2014/03/22 15:30:45
22 maart 2014. In het kader van van NL Doet hebben we onder andere een bord geplaatst bij de toren. U kunt dat hier zien!


Modelspoorclub Railrunners laat zich inspireren door toren
2014/03/19 11:43:38

De modelspoorclub Railrunners uit Groningen liet zich inspireren door de toren. U vind een foto op onze site op de pagina Foto's. Frits Westers, lid van de modelspoorclub, heef een 3D model gemaakt dat u hier kunt zien. U kunt met uw muis het object in alle richtingen bekijken! Als het niet rechtstreeks lukt in uw browser, dan moet u het bestand eerst downloaden. Met Adobe Reader 11 zou het prima moeten werken.

We zijn heel blij dat we deze gegevens op onze site mogen publiceren!


Nieuwsbrief nr. 2 is uit!
2014/02/27 13:58:31
Februari 2014. Onze nieuwsbrief is uit! Er staat veel nieuws in. De donateurs krijgen de nieuwsbrief per post. Wilt u zo'n mooie ouderwets papieren exemplaar? Wordt dan nu donateur. We kunnen uw hulp goed gebruiken. Online lezen kan natuurlijk ook.
Geef u op voor NL Doet
2014/02/15 14:11:30
22 maart gaan we in het kader van NL Doet het terrein weer opruimen. We gaan -onder leiding van Landschapsbeheer Groningen- het groen wat snoeien en vooral opruimen. We gaan puin weghalen en een mooi bord plaatsen.
Geef u ook op via de site van NL Doet

Vandaag veel belangstelling van de pers
2013/11/15 19:51:05
Vandaag hebben we interviews gegeven aan zowel de radio als de tv van RTV Noord en aan de streekkrant. Ons persbericht is door veel bladen opgenomen.
De uitzending van RTV noord kan u hier bekijken.

Restauratie toren stapje dichterbij
2013/11/14 11:44:02
Goed nieuws. We hebben een financiële bijdrage gekregen van de Provincie, gemeente De Marne en van het Groninger Landschap. We zijn hard aan de slag met een haalbaarheidsonderzoek voor restauratie. We zijn heel blij dat ons inititiatief gesteund wordt. Hieronder ziet u het persbericht zoals we dat vandaag 14 november verspreiden.
Verslag zendamateurs
2013/09/15 20:23:02
Ethereclame voor de luchtwachttoren

De luchtwachttoren Warfhuizen 7O1 is de afgelopen weken gebruikt als plaats voor een amateurradiostation. De roepnaam was PA6KLD (korps luchtwacht dienst). De toren diende als antennemast en de lange draadantennes konden mooi afgespannen worden in de omgevende korenvelden. Op zomerse dagen was het een prachtige plek, met regen minder aangenaam totdat we een tentdakje hadden aangebracht. Jammer genoeg hebben we gemerkt dat er ook weer vernielzuchtigen bezig zijn geweest. Je vraagt je af waarom dat nu kennelijk moet……Met gemak konden we verbindingen met heel Europa maken. We richtten ons overigens met name op Nederland zodat we wat “reclame” voor de geschiedenis en het behoud van de toren konden maken. We konden steeds mooi naar de website verwijzen. We hebben ter plekke ook nog een aantal nieuwsgierige bezoekers gehad (Passanten kunnen vanaf nu ook informatie vinden in het infokastje dat bij de inrit staat).Het is opvallend dat heel weinig mensen nog op de hoogte zijn van de geschiedenis van het korps en de torens; de meesten denken dat het iets van de B(escherming) B(evolking) was. Het weekend 7/8 september hebben we geheel in stijl ook gebruik gemaakt van militaire radioapparatuur uit de glorietijd van de toren.
Nog meer mooie foto's
2013/08/30 13:59:40
Hans Sas heeft ons weer twee mooie foto's gegeven. U kunt ze op de site vinden in bij de tab 'foto's'. We zijn er heel blij mee. Hans Sas is een professionele fotograaf die in het mooie Warfhuizen woont. Wij vinden het leuk om kwalitatief goede opnames te hebben die in verschillende seizoenen zijn gemaakt. Hans: bedankt!

Luchtwachttoren de lucht in
2013/08/09 19:20:14
Twee bewoners van Warfhuizen hebben van de Luchtwachttoren een heuse zendmast gemaakt! Helemaal officieel. Zoals het hoort hebben de zenders van radioamateurs een roepnaam. Dat is hier PA6KLD geworden. Inderdaad, KLD slaat op Korps Luchtwacht Dienst.
De komende
tijd is de zender regelmatig in de lucht. Er zijn wat internationale radio-evenementen waaraan de zendamateurs willen deelnemen. Er is al contact geweest met de raatbouwtoren in Bladel. Voor de kenners: er is inmiddels een QSL-kaart. Dat wordt vast een collectors item!
Op deze plek danken we de zendamateurs in Warfhuizen te weten: Erik Wiebenga (stromoloog) en Dick van den Berg (bestuurslid) hartelijk danken voor dit leuke initiatief.
Binnenkort vindt u een uitgebreid verslag van deze actie.
Dan nog dit: Hoewel er nu dus een antenne op de toren staat is beklimmen absoluut verboden!

Hulde aan onze helpers
2013/02/17 16:48:04
Er zijn diverse mensen die ons hebben geholpen om ons goed te presenteren. Vandaag hebben we op de link pagina een aantal....
Nieuwe websitee is in de lucht
2013/02/07 14:08:09
Op 7 februari 2013 brachten we onze website in de lucht. De informatie is
Natuurwerkdag 3-11-2012
2013/01/22 16:03:22
Op 3 november heeft een hoop vrijwilligers het terrein opgeruimd. Eerder had de gemeente de hoge bomen gekapt. Alle vrijwilligers, gemeente De Marne en landschapsbeheer hartelijk dank!
Het resultaat mag er zijn. De toren is weer een mooi 'landmark',
Foto's van deze ,,,,,,
Populieren bedreigen toren
2013/01/22 15:38:49
De populieren die tegen en door de toren groeien vormen een gevaar. Daar gaan we wat aan doen! het Dagblad van het Noorden geeft in een artikel aandacht aan onze werkzaamheden.
Rob van Dam 20-9-2011
2013/01/22 15:35:57
In Noord Vandaag besteedt Rob van Dam aandacht aan onze toren. De uitzending is van 20-9-2011. U kunt hem hier terugkijken.
Film over Luchtwachttoren
2013/01/22 15:26:33

Film over de luchtwachttoren door Sarah Stiles van MarneCultuur.nl. Geert Job Sevink (Dagblad van het Noorden) in gesprek met Johannes Ronda, voormalig Korps Luchtwacht Dienst. Hier is ook het artikel te lezen dat in de krant is opgenomen.

Pronkjewailtje 18-01-2011
2013/01/22 15:08:58
In januri 2011 besteedt Alex Vissering op RTV Noord aandacht aan de toren. Het is een aflevering van het programma pronkjewailtje